Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2018-01-17 14:09:38 +0200 5 πράγματα που έμαθα όταν σταμάτησα να φωνάζω στα παιδιά μου

5 πράγματα που έμαθα όταν σταμάτησα να φωνάζω στα παιδιά μου

5 πράγματα που έμαθα όταν σταμάτησα να φωνάζω στα παιδιά μου 470 900
Ο φαύλος κύκλος της φωνής: γιατί φωνάζουμε στα παιδιά μας, τι αποτελέσματα έχουμε και τι θα κερδίσουμε αν σταματήσουμε;

Εμείς οι μαμάδες συχνά χάνουμε την ψυχραιμία μας… Για την ακρίβεια, πολλές φορές χάνουμε την ψυχραιμία μας. Κάποιες φορές συγκρατούμε τα νεύρα μας και κάποιες άλλες φορές είναι πιο δύσκολο.

Γιατί φωνάζουμε στα παιδιά μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς σήμερα ταλαιπωρούμαστε από ενοχικά σύνδρομα, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου ή χρημάτων. Τρέχουμε συνεχώς για δουλειές και υποχρεώσεις και στενοχωριόμαστε που πιθανώς δεν έχουμε το χρόνο και την υπομονή που θα θέλαμε για τα παιδιά μας, να είμαστε δίπλα τους, να παίξουμε μαζί τους, να διαβάσουμε μαζί τους, να πάμε στο πάρκο, να μοιραστούμε αναμνήσεις.

Με αυτά τα ενοχικά σύνδρομα λοιπόν γιγαντωμένα μέσα μας, η πρώτη αντίδραση όταν τα μικρά μας δεν πειθαρχούν στις υποδείξεις μας ή μας αγνοούν είναι να υψώσουμε τη φωνή.

Το αποτέλεσμα των φωνών

Το αποτέλεσμα βέβαια από μέρους των παιδιών δεν είναι το αναμενόμενο καθώς αυτό που τελικά πετυχαίνουμε είναι τα παιδιά να εθίζονται σε τέτοιου τύπου αντιδράσεις και να συνεχίζουν τη συμπεριφορά τους. Αν μάλιστα οι φωνές συνοδεύονται από προσβολές και σαρκασμό προς τα παιδιά, τότε δημιουργούμε αισθήματα απόρριψης. Επιπλέον, τρομοκρατούμε ένα παιδί που αδυνατεί να μας αντιμετωπίσει, ενώ παράλληλα δίνουμε παράδειγμα προς μίμηση στα παιδιά μας και δημιουργούμε έναν "νευρικό και αγενή" έφηβο και ενήλικο.

Τι μαθαίνουμε όταν σταματάμε να φωνάζουμε στα παιδιά μας;

Όταν σταματήσουμε λοιπόν να φωνάζουμε στα παιδιά μας, όχι μόνο τα βοηθάμε να μεγαλώσουν πιο αρμονικά, αλλά επίσης κερδίζουμε πολλά και εμείς οι μαμάδες. Ας δούμε λοιπον πιο αναλυτικά τι κερδίζουμε.

#1 Νιώθουμε καλύτεροι άνθρωποι

Νιώθουμε καλύτερα κυρίως επειδή σταματάμε να νιώθουμε πολλές τύψεις. Οι φοβίες μας πως είμαστε οι "χειρότερες μαμάδες του κόσμου" ελαττώνονται κατά πολύ. Ειδικά όταν βλέπουμε περισσότερο χαρούμενα τα μουτράκια των παιδιών μας και ακούμε περισσότερα "μαμά, σ'αγαπώ!"

#2 Μας αποδέχονται τα παιδιά μας

Μιλώντας ειλικρινά, για εμάς τις μαμάδες, τα παιδιά είναι το μοναδικό κοινό που θέλουμε να μας αποδέχεται! Όταν λοιπόν φωνάζουμε, διαρρηγνύουμε αυτή την ιδιαίτερη σχέση που έχουμε με τα παιδιά μας. Η κακή αυτή σχέση πιθανότητα θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια, ακόμη και όταν τα παιδιά μας ενηλικιωθούν. Είναι σημαντικό λοιπόν να μάθουμε να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας ώστε να αποφύγουμε τις άσχημες συνέπειες που θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια.

#3 Τα παιδιά έχουν κι αυτά τις κακές τους μέρες

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα παιδιά μας είναι κι αυτά άνθρωποι και κάποιες μέρες τους είναι κακές. Τη μια μέρα μπορεί να είναι γλυκά και τρυφερά, και την άλλη ανόρεχτα και ανυπάκουα. Ακόμη λοιπόν και αν κάνουν λάθος ή αν δεν έχουν πολλή όρεξη, τι πειράζει; Μέρα είναι και θα περάσει. Άλλωστε, ούτε εσείς θέλετε κάποιον να σας φωνάζει όταν κάνετε λάθος ή όταν δεν έχετε όρεξη για κάτι.

#4 Οι φωνές δεν φέρνουν αποτέλεσμα

Κάτι που καταλαβαίνουμε αφού έχουμε φωνάξει στα παιδιά μας (και κάτι που μας νευριάζει ακόμη περισσότερο), είναι πως οι φωνές δεν φέρνουν σχεδόν ποτέ το αποτέλεσμα που θέλουμε. Το πιο πιθανό είναι πως το παιδί θα συνεχίσει να κάνει το δικό του από αντίδραση ή πως δεν θα μας δώσει σημασία εφόσον θα έχει συνηθίσει στην άσχημη συμπεριφορά μας.

#5 Μαθαίνω να φροντίζω τον εαυτό μου

Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι όταν έχετε φροντίσει τον εαυτό μας και έχετε περάσει κάποιες απολαυστικές ώρες, δεν έχετε όρεξη για φωνές. Μην παραμελείτε λοιπόν τον εαυτό σας. Εκτός από τους δικούς μας, φροντίζουμε να περάσουμε χρόνο μόνη ή με τις φιλές μας: πηγαίνουμε μια βόλτα για καφέ με φίλους, αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο κομμωτήριο, διαβάζουμε ένα βιβλίο μόνη στο πάρκο ή την καφετέρια. Θα νιώσουμε καλύτερα και όταν γυρίσουμε σπίτι, δεν θα έχουμε καθόλου όρεξη για φωνές.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας