Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2018-03-22 13:56:39 +0200 Η άποψη που έχει ένα παιδί για τον εαυτό του το ακολουθεί σε όλη την διάρκεια της ενήλικης ζωής του. Πώς βοηθήσουμε λοιπόν ένα παιδί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του; Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του;

Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του;

Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του; 470 900
Η άποψη που έχει ένα παιδί για τον εαυτό του το ακολουθεί σε όλη την διάρκεια της ενήλικης ζωής του. Πώς βοηθήσουμε λοιπόν ένα παιδί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του;

Η αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντική για τη ζωή κάθε ανθρώπου. Η άποψη που έχουμε ο καθένας για τον εαυτό του χτίζεται ήδη από τη νηπιακή ηλικία και μας ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας. Μάλιστα, η άποψη που δημιουργούμε για τον εαυτό μας επηρεάζεται και καθορίζεται από την άποψη που νομίζουμε ότι έχουν οι άλλοι για εμάς, και κυρίως από τις επιρροές που λαμβάνουμε στην νηπιακή και παιδική μας ηλικία.

Παιδί και αυτοεκτίμηση

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του;

1. Προτρέπουμε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα και τις απόψεις του. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του εποικοδομητικά. Από αυτό δεν εξαρτάται μόνο η αυτοεκτίμηση, αλλά και η ψυχική του υγεία. Δεν αντιδρούμε άσχημα ή απότομα όταν το παιδί εκφράζει τα συναισθήματά του και την άποψή του για κάτι, καθώς αυτό δείχνει στο παιδί ότι κάτι κάνει λάθος και μειώνει την εκτίμηση που έχει για τον εαυτό του. Μάλιστα, το προτρέπουμε να πει τη γνώμη του καθώς αυτό θα δώσει να καταλάβει ότι τη θεωρούμε σημαντική.

2. Δείχνουμε τα δικά μας συναισθήματα. Τίποτα δεν ενισχύει περισσότερο την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού όσο η πεποίθηση ότι η μαμά και ο μπαμπάς, οι δύο σημαντικότεροι άνθρωποι στη ζωή του, το υποστηρίζουν, το αγαπούν και το αποδέχονται. Γι’ αυτό λοιπόν, μην χάσετε την ευκαιρία να δείξετε στο παιδί την αγάπη και στη στήριξή σας σε κάθε περίσταση.

3. Μην κρίνετε ανθρώπους αλλά συμπεριφορές. Ακόμη και αν το παιδί έκανε κάτι κακό, θα πρέπει με ήρεμα λόγια να εξηγήσουμε στο παιδί γιατί η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και ποιο είναι το σωστό. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν χρησιμοποιούμε προσβλητικές εκφράσεις που πληγώνουν την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού. Εκφράσεις όπως «είσαι χαζός/ είσαι κακός/ είσαι αγενής», ή «δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά», είναι απαράδεκτες προς ένα παιδί. Αντί αυτών, μπορούμε να πούμε «η συμπεριφορά αυτή δεν είναι ευγενική» ώστε το παιδί να καταλάβει ότι δεν στρεφόμαστε εναντίον του ούτε θέλουμε να το πληγώσουμε, αλλά προσπαθούμε να διορθώσουμε την συμπεριφορά του.

4. Δεν συγκρίνουμε. Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ άσχημο να συγκρίνουμε ένα παιδί με ένα άλλο. Φράσεις όπως «ο Γιαννάκης είναι πιο καλό παιδί από εσένα/ ζωγραφίζει καλύτερα από σένα/ πήρε καλύτερο βαθμό από εσένα στα μαθηματικά/ τον αγαπάνε περισσότερο οι φίλοι του», είναι απαράδεκτες καθώς μειώνουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Το παιδί θα πρέπει να ξέρει πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και διαπρέπει σε ξεχωριστά πράγματα. Επομένως, θα πρέπει να βλέπουμε τι κάνει καλά το παιδί μας και να το επιβραβεύουμε γι'αυτό, και όχι να λέμε τι κάνουν καλύτερα τα άλλα παιδάκια.

Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσει το παιδί να δημιουργήσει μια δυνατή άποψη για την εαυτό του και να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή σου, βασισμένο στα θετικά σημεία που θα ανακαλύψει για τον εαυτό του.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας