Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2015-10-30 20:07:02 +0200 Δύσκολα θέματα που απαιτούν επιδέξιους χειρισμούς για να τα συζητήσουμε. Ο άρρωστος αδελφός

Ο άρρωστος αδελφός

Ο άρρωστος αδελφός 470 900
Ένα άρρωστο παιδί είναι ένα περιστατικό που κανείς δεν θέλει να ζήσει στη δική του οικογένεια. Από τη μια στιγμή στην άλλη, με ένα αναπάντητο «γιατί», βρισκόμαστε και εμείς σε αυτή τη θέση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή οπ...

Πώς λέμε στο παιδί ότι το αδελφάκι του έχει χρόνια νόσο;
Το παιδί σε αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί, αντιθέτως πρέπει να το εντάξουμε μέσα στο πρόβλημα. Το παιδί είναι σε θέση να αντιληφθεί τη χρόνια νόσο του αδελφού του μέσα από την δική μας στάση και την συμπεριφορά μας.
1. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, του μιλάμε απλά και με τα  κατάλληλα λόγια για την κατάσταση του αδελφού του. 2. Το απαλλάσσουμε από οποιαδήποτε μορφή ενοχής. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά και ιδίως αυτά της προσχολικής ηλικίας αισθάνονται πολλές φόρες ένοχα και υπαίτια για την ασθένεια του αδελφού τους.

Πώς αισθάνεται το παιδί;
Διαταραχές στην συμπεριφορά του, απειθαρχία, επιθετικότητα, έντονη ανησυχία και νευρικότητα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί που έχει άρρωστο αδελφάκι. Προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές σαν γονείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις απλές αυτές οδηγίες:
1. Μιλάμε στο παιδί  με απλά λόγια και με ειλικρίνεια για την κατάσταση του αδελφού του.
2. Το προετοιμάζουμε για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στο μέλλον, και του εξηγούμε όλη την διαδικασία της θεραπείας,
3. Του παρέχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Η  ασφάλεια αυτή παρέχεται με το να αισθανθεί το παιδί ότι δεν αλλάζει τίποτα από την καθημερινότητα του και όλες οι καθημερινές του ανάγκες είναι καλυμμένες.
4. Τέλος δεν το επιβαρύνουμε με τη φροντίδα του άρρωστου παιδιού. Του δείχνουμε ότι η φροντίδα του,  είναι καθαρά δική μας υποχρέωση.
5. Δεν αφήνουμε το παιδί αμέτοχο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Όπου μπορεί να είναι παρόν, οφείλουμε να το πάρουμε μαζί μας. Εφόσον η κατάσταση το επιτρέπει, παίρνουμε το παιδί μαζί στο νοσοκομείο να περάσει λίγο χρόνο με το αδελφάκι του.

Εμείς οι γονείς
Η αρρώστια ενός παιδιού θα διαταράξει την καθημερινότητα μας και είναι πολύ πιθανόν να μας γεμίσει άγχος και αγωνίες. Πολλοί γονείς αισθάνονται πολλές φορές ένοχοι για αυτό που συμβαίνει στο παιδί τους κατηγορώντας τους εαυτούς τους. Δεν υπάρχει λόγος να ψάξουμε απαντήσεις στα ποίκιλλα ερωτήματα του τύπου  «γιατί στο παιδί μου»,  «τι έκανα λάθος» κτλ, δεν υπάρχει λόγος να φορτίζουμε περισσότερο την ατμόσφαιρα. Όσο και αν είμαστε φορτισμένοι, αγχωμένοι και στενοχωρημένοι και όλα τα αρνητικά συναισθήματα φαίνεται να μας κατακλύζουν, παίρνουμε δύναμη από το χαμόγελο του παιδιού μας και ξεκινάμε τον αγώνα μας.

Τι λάθος κάνουμε
1. Σε μια οικογένεια που υπάρχει πρόβλημα ασθένειας, δυστυχώς εμείς οι γονείς είμαστε παρόντες - απόντες. Οι πολλές ώρες παραμονής μας στο νοσοκομείο έχουν σαν αποτέλεσμα την φυσική και συναισθηματική απουσία μας από τα άλλα παιδιά μας.
2. Πολλές φορές πάνω στην κούραση της ημέρας αποφεύγουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα που  μας θέτει το παιδί.
3. Λόγω του ότι είμαστε συνέχεια δίπλα στο άρρωστο παιδί, «παραμελούμε» λίγο τα υπόλοιπα παιδιά.
4. Τις λίγες ώρες που πάμε στο σπίτι για ένα γρήγορο μπάνιο πριν ξανάπαμε στο νοσοκομείο, κλεινόμαστε στον εαυτό μας, με τις δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς και παραμελούμε τα άλλα παιδιά.  Στο σημείο αυτό, πρέπει να οπλιστούμε με δύναμη και να δώσουμε και στα άλλα παιδιά το παρόν.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας