Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2015-10-30 20:06:26 +0200 Ο Δρ. Νίκος Λυγιδάκης αναλύει τα πάντα για το φθόριο Φθόριο

Φθόριο

Φθόριο 470 900
Άρθρο από Δρ Νίκος Λυγιδάκης
Εχθρός της τερηδόνας, χωρίς κινδύνους για το παιδί, το φθόριο προασπίζει την υγεία των παιδικών δοντιών.

Έρευνες και δεδομένα
-Το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης της τερηδόνας
-Το φθόριο έχει την ικανότητα να ενισχύει την ανθεκτικότητα των δοντιών και να αναχαιτίζει την εξέλιξη της τερηδόνας
-Η χρήση του φθορίου, εφόσον γίνεται σωστά, δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία του παιδιού
-Η πρόληψη της τερηδόνας στηρίζεται λοιπόν στη λήψη φθορίου σε άλλες μορφές, η κυριότερη των οποίων είναι η καθημερινή χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας
-Μακροχρόνιες έρευνες σε κράτη με υψηλού επιπέδου πρόληψη και αγωγή υγείας για τις κοινωνίες τους, έχουν δείξει ότι η προσθήκη φθορίου στο νερό, σε συγκεκριμένη βέβαια ποσότητα, προλαμβάνει την τερηδόνα σε ποσοστό μέχρι και 60%. 
-Στην Ελλάδα και σε άλλες όμως χώρες τα περισσότερα τοπικά δίκτυα νερού δεν περιέχουν φθόριο, και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει πρόληψη σε οργανωμένο επίπεδο κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια σε ορισμένα κράτη αναπτύσσεται και η χορήγηση φθορίου μέσω προϊόντων ευρείας κατανάλωσης όπως το γάλα και το αλάτι, αλλά αυτά δεν υπάρχουν ακόμα στη χώρα μας.

Πώς ενεργεί το φθόριο;
Το φθόριο ενσωματώνεται στο σμάλτο των δοντιών και κάνει την αδαμαντίνη πιο σκληρή και ανθεκτική στη διάβρωση από τα τερηδονογόνα οξέα. Η δράση του συνεχίζεται και μετά τη χορήγησή του, όταν βρίσκεται μέσα στο στόμα. Το φθόριο βρίσκεται καθημερινά μέσα στο στόμα του παιδιού με το βούρτσισμα και τη χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, αλλά και με τη πιθανή χρήση άλλων φθοριούχων σκευασμάτων. Με την καθημερινή του παρουσία, το φθόριο εξισορροπεί την δράση των τερηδονογόνων οξέων στα δόντια παρεμποδίζοντας έτσι την αφαλάτωση και προάγοντας την επαναλάτωση της αδαμαντίνης. Τέλος το φθόριο παρουσιάζει ήπια αντιμικροβιακή δράση, δράση ενάντια στα μικρόβια που συμμετέχουν στη δημιουργία της τερηδόνας.

Μορφές Χορήγησης Φθορίου
1. Οδοντόκρεμα

Μαζί με τη σωστή επιλογή της οδοντόβουρτσας για τη σωστή υγιεινή του στόματος του παιδιού απαιτείται και η σωστή επιλογή της οδοντόκρεμας για τη πρόληψη της τερηδόνας. Είναι σημαντικό η οδοντόκρεμα που θα επιλέξουμε να περιέχει πάντοτε φθόριο. Η φθοριούχος οδοντόκρεμα είναι το σημαντικότερο μέσο πρόληψης της τερηδόνας τις τελευταίες 3 δεκαετίες, λόγω της αυξημένης πλέον καθημερινής χρήσης της σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη. Με τη χρήση της επιτυγχάνουμε ταυτόχρονα και τη απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας από τα δόντια μας και την χορήγηση φθορίου για την περαιτέρω προστασία τους. Το συστηματικό και επιμελές βούρτσισμα, δύο-τρείς φορές την ημέρα με την φθοριούχο οδοντόκρεμα ελαττώνει σημαντικά την εμφάνιση και επιβραδύνει την εξέλιξη της τερηδόνας, συνδυαζόμενο φυσικά με την σωστή αγωγή στοματικής υγείας.

2. Ταμπλέτες
-Για να αγοράσουμε ταμπλέτες που περιέχουν φθόριο απαιτείται ιατρική συνταγή.
-Οι ταμπλέτες χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά μόνο στην περίπτωση που το νερό δεν περιέχει φθόριο και δεν χρησιμοποιούνται άλλες συμπληρωματικές μορφές του, εκτός της οδοντόκρεμας.
-Οι ταμπλέτες που περιέχουν φθόριο, χορηγούνται από τον παιδοδοντίατρο, εφόσον διαγνωστεί προδιάθεση στην ανάπτυξη τερηδόνας σε συγκεκριμένα παιδιά.

Ποια είναι η προτεινόμενη δοσολογία;
Οι φθορούχες ταμπλέτες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της τερηδόνας και σχετικά κοστίζουν φθηνά. Η λήψη τους θα γίνει μετά από παρότρυνση του παιδοδοντιάτρου μας και εφόσον διαγνωστεί κίνδυνος ανάπτυξης τερηδόνας. Ο τρόπος χρήσης τους εξηγείται στους γονείς και περιλαμβάνει αρχικά μάσηση και στη συνέχεια κατάποση τους.  
Η προτεινόμενη αναλογία που γίνεται με βάση την ηλικία του παιδιού, σύμφωνα με τις πρόσφατες (2009) οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής Οδοντιατρικής, είναι η εξής:
6 μηνών έως 2 ετών καμία
2 ετών έως 6 ετών 0,25 mgr F / ημερησίως
6 ετών και άνω 0,50 mgr F / ημερησίως
 
3. Φθοριούχα διαλύματα
Τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν φθόριο χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της τερηδόνας σε παιδιά ηλικίας άνω των 6-8 ετών. Η χρήση στοματικών διαλυμάτων γίνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος το παιδί να καταπιεί το διάλυμα. Για καλύτερα αποτελέσματα το παιδί πρέπει να κάνει μπουκώματα με το διάλυμα για ένα λεπτό κάθε μέρα, διαφορετική ώρα ή ενδιάμεσα στα βουρτσίσματα, ενώ για 20-30 λεπτά μετά τη χρήση τους το παιδί δεν πρέπει να φάει ή να πιεί.

4. Φθορίωση στο ιατρείο
Η τοπική φθορίωση είναι ο τρόπος καταπολέμησης και πρόληψης της τερηδόνας από τον ίδιο τον παιδοδοντίατρο με τοπική εφαρμογή φθοριούχων σκευασμάτων. Το φθόριο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλής περιεκτικότητας, γι αυτό το λόγο και χρησιμοποιείται μόνο στα ιατρεία. Η φθορίωση γίνεται 2-4 φορές το χρόνο, ανάλογα με το επίπεδο στοματικής υγείας του παιδιού, είναι δε πιο χρήσιμη σε παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών. 
Η διαδικασία της φθορίωσης είναι η εξής:
-Ο Παιδοδοντίατρος αποφασίζει τη μορφή του φθορίου που θα χρησιμοποιήσει (ζελέ, βερνίκια, κ.α.).
-Το εφαρμόζει στα δόντια του παιδιού με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών δισκαρίων ή με άλλα μέσα.
-Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά.
-Ο Παιδοδοντίατρος δίνει οδηγία ώστε το παιδί να μην  φάει η να πιεί για 20-30 λεπτά.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας