Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2015-10-30 20:06:25 +0200 Μια μαρτυρία γονέων και η γνώμη του ειδικού. Το παρορμητικό παιδί

Το παρορμητικό παιδί

Το παρορμητικό παιδί 470 900
Όταν το παιδί γίνεται απαιτητικό, δεν καταλαβαίνει τι θα πει "όχι" και τα θέλει όλα εδώ και τώρα, η λύση μπορεί να βρεθεί στην ανταπόδοση.

"Η κόρη μας είναι τριών ετών και μεγαλώνει ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτό που μας απασχολεί ωστόσο είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει μια επιθυμία ή μια απώλεια. Αν λοιπόν χάσει κάτι ή θελήσει κάτι, πρέπει το αίτημα να ικανοποιηθεί άμεσα, διαφορετικά ξεσπάει σε κλάματα και δεν σηκώνει κουβέντα. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε, αλλά δυσκολευόμαστε. Τα ξεσπάσματά της δεν είναι εύκολο να διαχειριστούν. Προσπαθούμε να την κάνουμε να καταλάβει ότι υπάρχει και το αργότερα, αλλά εκείνη καταλαβαίνει μόνο το εδώ και τώρα. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και τη στιγμή που θα θελήσει το οτιδήποτε, να της το προσφέρουμε χωρίς καμμιά καθυστέρηση! Αν της ζητήσουμε να περιμένει 10 λεπτά, θα αρχίσει τα κλάματα και θα γίνει χαμός. Για να το αντιμετωπίσουμε, αυτοσχεδιάζουμε. Άλλες φορές της στρέφουμε αλλού το ενδιαφέρον, γιατί ο λόγος και η συζήτηση δεν έχουν αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι είναι θέμα χαρακτήρα και ότι κάποια στιγμή θα το ξεπεράσει. Προς το παρόν παραμένει η αχίλλειος πτέρνα στην σχέση μας γιατί είναι πραγματικά κουραστικό".

Τι απαντά ο ειδικός
"Μάλλον πρόκειται για ένα παρορμητικό παιδί εκ φύσεως, μόνο που η κυτταρική αυτή κληρονομικότητα ενισχύεται και ενθαρρύνεται από το περιβάλλον. Μήπως λοιπόν δεν έχει μάθει να ακούει μη, όχι, πρέπει; Μήπως η μητέρα, στην απόγνωσή της από τις αντιδράσεις της μικρής, ικανοποιεί όλα της τα αιτήματα χωρίς να βάζει φρένο; Μήπως το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι; Λόγω χαρακτήρα, το παιδί δυσκολεύτεται να προσαρμοστεί, όμως με υπομονή και επιμονή από τους γονείς και τον περίγυρο μπορεί να βελτιώσει τις συμπεριφορές του. Το ότι η μητέρα ανταποκρίνεται, δεν είναι κακό, όμως πρέπει αυτό να γίνεται με μέτρο. Επίσης πρέπει κάθε φορά που ανταποκρίνεται να συνοδεύει αυτή της την πράξη με επισημάνσεις όπως: "Θα σου δώσω αυτό που θε,ς όμως να ξέρεις ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος που το ζητάς" ή "Πάρε αυτό που ζήτησες, όμως δεν είναι καλό να είσαι τόσο ανυπόμονη και απαιτητική"ή "Θα ήταν πιο καλό, αν έκανες λίγο υπονομή". Μια άλλη λύση είναι η ανταπόδοση. Κάθε φορά που θέλουμε κάτι από το απαιτητικό παιδί μας να του το ζητάμε με τον ίδιο τρόπο που κάνει εκείνο. Δηλαδή να του λέμε: "Τώρα πρέπει να πάμε για φαγητό. Αμέσως!". Βάζοντας αυτή την ανταπόδοση της εντολής στην καθημερινότητα, το παιδί θα μάθει σταδιακά ότι οι απαιτήσεις και η ανυπομονησία του δεν είναι καλό πράγμα για τους άλλους όπως δεν είναι και για εκείνο όταν το εισπράτει από τους γονείς. Θα σκεφτεί ενστικτωδώς ότι δεν είναι καλό και μετά από πολλές επαναλήψεις θα το καταλάβει και θα αλλάξει την συμπεριφορά της. Με το μαλακό όμως! Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα μικρό παιδί".

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας