Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2015-10-30 20:08:46 +0200 Μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του φαγητού ή στο παιχνίδι των παιδιών. Ξένο σώμα στο λάρυγγα-πνιγμονή

Ξένο σώμα στο λάρυγγα-πνιγμονή

Ξένο σώμα στο λάρυγγα-πνιγμονή 470 900
Άρθρο από Πρώτες Βοήθειες Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του φαγητού ή στο παιχνίδι των παιδιών.
Οξεία απόφραξη των αεροφόρων οδών σε ενήλικες συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια κάποιου γεύματος. Σε ένα παιδί μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του φαγητού ή στο παιχνίδι (να εισροφήσει κάποιο μικρό αντικείμενο με το οποίο παίζει).


Όταν το θύμα έχει τις αισθήσεις του

-Αν το θύμα μπορεί να αναπνεύσει και να βήξει δυνατά, τότε υπάρχει μερική μόνο απόφραξη. Ο βήχας είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο από οποιαδήποτε άλλη βοήθεια, γι’ αυτό και παροτρύνουμε το θύμα να βήχει συνεχώς μέχρι να βγει το ξένο σώμα.

-Αν δεν μπορεί να μιλήσει ή να βήξει, πιάνει το λαιμό του, γίνεται κυανωτικό και καταβάλλει τρομερές προσπάθειες για να αναπνεύσει, τότε αφού γείρετε τον κορμό του θύματος μπροστά, δώστε πέντε χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες με τη βάση της παλάμης σας.
- Αν δε βγει, σταθείτε πίσω από το θύμα και εφαρμόστε πέντε κοιλιακές πιέσεις – ωθήσεις μεταξύ στέρνου και κοιλιάς (χειρισμός Heimlich) κάνοντας γροθιά τα χέρια. Το ξένο σώμα μ’ αυτό τον τρόπο πετάγεται προς τα έξω. Η μέθοδος αυτή έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Αν δεν έχετε επιτυχία με την πρώτη φορά επαναλάβετε τον κύκλο όσες φορές χρειαστεί.
-Αν είστε μόνοι σας και πνίγεστε, μπορείτε να εφαρμόσετε το χειρισμό Heimlich στον εαυτό σας ακουμπώντας με την πλάτη σας στον τοίχο ή στηρίζοντας το κάτω μέρος του στέρνου σας στην πλάτη μιας καρέκλας ή σε άλλο αντικείμενο και να επιτύχετε τις ωθήσεις, όπως θα σας τις έδινε κάποιος άλλος με τη γροθιά του.


Αν το θύμα είναι αναίσθητο εφαρμόστε τα βήματα της ΚΑΡΠΑ

Αφαίρεση ξένου σώματος σε παιδιά (1- 8 χρόνων)


-Ενθαρρύνετε το παιδί να βήξει για να βγει το ξένο σώμα
- Αν δεν βγει, γείρτε το παιδί μπροστά και δώστε πέντε χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες όπως ακριβώς στον ενήλικα.
-Αν δεν αποδώσει, εφαρμόστε πέντε στερνικές ωθήσεις. Οι παλάμες τοποθετούνται με τον ίδιο τρόπο όπως στις κοιλιακές ωθήσεις των ενηλίκων, μόνο που εδώ είναι τοποθετημένες στο στέρνο και η πίεση είναι κάθετη.
- Αν  και αυτό αποτύχει, κάντε πέντε κοιλιακές ωθήσεις(Hemlich), όπως στον ενήλικα.
-Συνεχίστε με κύκλους πέντε χτυπημάτων στην πλάτη, πέντε στερνικών ωθήσεων, πέντε κοιλιακών ωθήσεων μέχρι να βγει το ξένο σώμα.

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας