Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2015-10-30 20:09:33 +0200 Ο ζωγράφος Νάθαν Μακρής ζωγραφίζει με φαντασία τα ωραιότερα τοπία του παραμυθιού, χρησιμοποιώντας αντί για καμβά τον τοίχο. Ζωγραφίζοντας με τον Νάθαν Μακρή

Ζωγραφίζοντας με τον Νάθαν Μακρή

Ζωγραφίζοντας με τον Νάθαν Μακρή 470 900
Ζωγραφίζει με φαντασία τα ωραιότερα τοπία του παραμυθιού, χρησιμοποιώντας αντί για καμβά τον τοίχο.

Ο ζωγράφος Νάθαν Μακρής μας περιγράφει την τεχνική που χρησιμοποιεί για να μετατρέψει το πιο απλό παιδικό δωμάτιο σε χώρα των θαυμάτων.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τις τοιχογραφίες;
Απο μικρό παιδί αγαπούσα την ζωγραφική, με χαλάρωνε και με γέμιζε ικανοποίηση. Μεγαλώνοντας, σπούδασα γραφιστική και εικονογράφηση και δούλεψα 8 χρόνια ως εικονογράφος βιβλίων σε γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Παράλληλα συνεργαζόμουν με έναν αρχιτέκτονα, ο οποίος μου έδινε τα κτίρια που έφτιαχνε σε προοπτικό σχέδιο και χρησιμοποιώντας αερογράφους τα σχεδίαζα έτσι ώστε να φαίνονται ρεαλιστικά. Κάποια στιγμή, ένας γνωστός μου άνοιξε ένα κατάστημα και καθώς ήξερε  πως ήμουν καλός στην ζωγραφική, μου ζήτησε να του κάνω κάποιες τοιχογραφίες. Αυτό ήταν.  Έτσι τυχαία  βρήκα αυτό που έψαχνα: να κάνω το hobby μου επάγγελμα. Επί 3 περίπου χρόνια, έφτιαχνα μόνο καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, κομμωτήρια... Τα τελευταία 2 χρόνια όμως αυτό εχει αλλάξει. Η ομάδα μου και εγώ φτιάχνουμε ως επί το πλείστον παιδικά δωμάτια. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να δώσουμε μεγάλη χαρά σε παιδιά και γονείς και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μας γεμίζει ακόμη περισσότερο η δουλειά μας.

Μπορεί σε κάθε δωμάτιο να γίνει μια εικαστική παρέμβαση ή υπάρχουν περιορισμοί χώρου;
Σε κάθε δωμάτιο μπορούμε να δημιουργήσουμε. Ακόμη και αν το δωμάτιο είναι σχετικά μικρό, μπορούμε να φτιάξουμε θέματα που να μοιάζουν τρισδιάστατα χρησιμοποιώντας ρεαλιστικές σκιές, τα οποία θα δίνουν βάθος στο δωμάτιο και θα το κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερο.

Ποιά είναι η τεχνική που χρησιμοποιείτε;
Οι τεχνικές αλλάζουν ανάλογα με το θέμα μας. Η τεχνική όμως που αγαπώ περισσότερο και με την οποία έχω γίνει γνωστός είναι η αερογραφία. Οι αερογράφοι είναι μικρά εργαλεία ζωγραφικής που επιτρέπουν στον χρήστη τους να δημιουργήσει απίστευτα ντεγκραντέ (τονικές διαβαθμίσεις) και ρεαλιστικές σκιές. Βέβαια είναι μια τεχνική που θέλει μεγάλη εμπειρία γιατί με ένα μόνο λάθος μπορεί να καταστραφεί το έργο, αλλά θέλει επίσης πολύ υπομονή και επιμονή γιατί χρειάζεται πλύσιμο κάθε φορά που αλλάζουμε χρώμα.

Από που αντλείτε τη θεματολογία σας; Μπορείτε να δημιουργήσετε μια παράσταση αντιγράφοντας το θέμα από φωτογραφία ή σχέδιο;

 
Μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα. Πολλές φορές, μας δίνουν οι πελάτες το θέμα που μπορεί να είναι μια φωτογραφία που έχουν τραβήξει οι ίδιοι ή μπορεί να την έχουν βρεί σε κάποιο έντυπο ή στο Ίντερνετ. Άλλες φορές βλέπουν τα θέματα που έχουμε ήδη φτιάξει από την σελίδα μου στο Ίντερνετ και παίρνουν ιδέες για το τι θα τους άρεσε, και άλλες φορές αναθέτουν σε εμένα να τους βγάλω ιδέες και προτάσεις που πιστεύω ότι θα αναδείξουν τον χώρο τους και θα ταιριάζουν με τα έπιπλά τους καθώς και με το στυλ του σπιτιού τους.


Πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η τοιχογραφία ;
Συνήθως ένα πλήρες δωμάτιο (όλοι οι τοίχοι μαζί με ταβάνι) μας παίρνουν 3-4 μέρες. Όταν είναι για έναν μόνο τοίχο, συνήθως χρειαζόμαστε 1-2 μέρες, βέβαια ο χρόνος που θα χρειαστεί για μια τοιχογραφία είναι πάντα ανάλογος με την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία του θέματος.

Χρησιμοποιείτε οικολογικά χρώματα; Πόσο σύντομα μπορεί το παιδί να κοιμηθεί στο δωμάτιό του μετά το τέλος της εργασίας;
Όλα τα χρώματα που χρησιμοποιούμε ειναι οικολογικά και πλενόμενα. Συνήθως χρειάζονται 1-2 μέρες αφου φύγουμε για να έχουν στεγνώσουν εντελώς τα χρώματα.

Πώς αντιδρούν τα παιδιά όταν βλέπουν το δωμάτιό τους μεταμορφωμένο σε ...χώρα των θαυμάτων; Σας έχει συμβεί ποτέ το παιδί να αντιδράσει...αρνητικά; Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

Πολλά δωμάτια τα φτιάχνουμε προτού γεννηθούν τα παιδιά και έτσι δεν έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις αντιδράσεις τους. Βλέπουμε όμως τις αντιδράσεις των γονιών και φίλων που έρχονται κάθε λίγο να καμαρώσουν το δώματιο του παιδιού τους. Είναι συγκινητικό πόση χαρά πάιρνουν, καθώς βλέπουν να μεταμορφώνεται ένα απλό δωμάτιο ( που συνήθως μέχρι τώρα ήταν το δωμάτιο του σιδερώματος) σε ένα παραμύθι που θα μείνει στη μνήμη του παιδιού τους.  Όταν τυχαίνει να φτιάχνουμε δωμάτια για μεγαλύτερα παιδάκια νιώθω τυχερός γιατί αποκτάω άλλον ένα βοηθό. Δεν ξεκολλάνε, μας πλημμυρίζουν με ερωτήσεις και σχεδόν όλα τα παιδάκια έχουν ρίξει μερικές ψεκασιές με τον αερογράφο. Η μόνη περίπτωση που θυμάμαι να έχει αντιδράσει αρνητικά ένα παιδάκι είναι όταν φτιάχναμε 2 παιδικά δωμάτια στο ίδιο σπίτι για δύο μικρές κυρίες η μια ήταν 8 και η άλλη 6 ετών. Όταν φτιάξαμε το δωμάτιο της μεγάλης, ήταν μέσα στην τρελή χαρά. Μόλις όμως ξεκινήσαμε το δωμάτιο της μικρής αδελφής της, μας έλεγε πως θέλει να αλλάξουμε τα δωμάτια! Έγινε ένας μικρός εμφύλιος. Μόλις τελείωσαν όμως και τα δυο δωμάτια και στολίστηκαν, ήταν εξίσου όμορφα και παραμυθένια και έτσι είχαμε αίσιο τέλος.

Ως καλλιτέχνης βρίσκετε γοητευτικό τον εφήμερο χαρακτήρα που έχουν τα έργα σας που «παλιώνουν» και μοιραία σβήνονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν;
Συνήθως τα έργα μας κρατάνε για 4-5 χρόνια και μετά οι γονείς μου ζητούν να φτιάξω νέα θέματα, που αυτή την φορά είναι το γούστο των παιδιών και όχι των γονιών. Εγώ πάντα προσπαθώ να παροτρύνω τους πελάτες μου να φτιάχνουμε θέματα διαχρονικά. Όχι θέματα πολύ bebe ή θέματα εφήμερα που σήμερα είναι στην μόδα και αύριο δεν είναι. Με αυτόν τον τρόπο θα χαρούν την τοιχογραφία για πολλά χρόνια χωρίς να πιέζονται να την αλλάξουν. Η αλήθεια είναι όμως ότι οπότε μου έχει ζητηθεί να σβήσω ένα έργο μου για να φτιάξω κάτι νέο απο πάνω, νιώθω έναν πόνο μέσα μου. Αλλά σκέφτομαι πως η πρώτη τοιχογραφία έχει πετύχει τον σκοπό της. Η πρώτη τοιχογραφία θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη των παιδιών για πάντα και θα τους θυμίζει πως οι γονείς τους έκαναν πάντα το καλύτερο για αυτούς.
 
Μπορείτε να μας δώσετε ένα ενδεικτικό κόστος για μια τοιχογραφία;
Εξαρτάται από το δωμάτιο, τις διαστάσεις του, αλλά και το θέμα: αν πρόκειται να διακοσμήσει έναν τοίχο ή όλο το δωμάτιο και αν περιλαμβάνει το ταβάνι . Τα περισσότερα έργα μας κυμαίνονται από 500-1000 ευρώ.

Δώστε μας ένα τοπ-5 με τις πιο αγαπημένες παραστάσεις-θέματα ή ήρωες που σας ζητούν συνήθως οι γονείς για τα παιδικά δωμάτια. 

 
Τα θέματα που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα στρουμφοχωριά (που είναι πολύ εντυπωσιακά, διαχρονικά και ουδέτερα) επίσης μεγάλη επιτυχία έχουν οι βυθοί, τα θέματα με διάστημα, καθώς και ότι έχει σχέση με νεράϊδες και πριγκίπισσες. Να μην ξεχνάμε βέβαια και τα κλασσικά θέματα του Disney που είναι πάντα διαχρονικά και επίκαιρα. 
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες από έργα του Νάθαν Μακρή

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας