Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2017-09-05 16:53:19 +0300 Τι πρέπει να ξέρετε για το νεογέννητο πλασματάκι που μόλις ήρθε στη ζωή σας! 10 Πράγματα που Θέλετε να Ξέρετε για το Νεογέννητο Μωρό Σας

10 Πράγματα που Θέλετε να Ξέρετε για το Νεογέννητο Μωρό Σας

10 Πράγματα που Θέλετε να Ξέρετε για το Νεογέννητο Μωρό Σας 470 900
Τι πρέπει να ξέρετε για το νεογέννητο πλασματάκι που μόλις ήρθε στη ζωή σας!

Λίγα πράγματα που θα σκεφτείτε, θα αναρωτηθείτε και θα θέλατε να ξέρατε για αυτό το μικρό πλασματάκι που μόλις μπήκε στη ζωή σας!

1. Το νεογέννητο μωρό σας μπορεί να μοιάζει περίεργο

Το ταξίδι του μωρού από τη μήτρα στην αγκαλιά σας μπορεί να του άφησε ορισμένα σημάδια, όπως για παράδειγμα ένα φουσκωμένο προσωπάκι, κλειστά ματάκια κι ένα ελαφρύ εμβρυικό χνούδι (lanugo) στο σώμα, κυρίως στους ώμους και την πλάτη. Ωστόσο, πολύ σύντομα θα συνέλθει και θα μοιάζει με τη ζωγραφιά που περιμένατε.

2. Μην περιμένετε ανταμοιβές, όπως ένα χαμόγελο ή τρυφερούς ήχους, τουλάχιστον μέχρι την 6η εβδομάδα

Τις πρώτες εβδομάδες, το μόνο που κάνουν τα μωρά είναι να κοιμούνται και να κλαίνε. Η κούρασή σας θα είναι μεγάλη, ωστόσο να σκέφτεστε πως αυτές τις πρώτες μέρες το μωρό θέλει να παρηγορηθεί, να νιώσει στοργή και αγάπη. Τα χαμόγελα που θα σας ξετρελάνουν θα έρθουν μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα.

3. Πλύνετε το μωρό μόνο με σφουγγάρι μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος

Αν ο ομφάλιος λώρος παραμείνει στεγνός, θα πέσει πιο γρήγορα (συνήθως μέσα σε δύο εβδομάδες). Εκτός αυτού, τα νεογέννητα δεν λερώνονται πολύ, επομένως μπορείτε εύκολα να τα πλύνετε μόνο με ένα υγρό σφουγγάρι. Αν βραχεί ο λώρος, σκουπίστε τον ελαφρά για να στεγνώσει. Και αν το σημείο βγάλει λίγο αίμα όταν πέσει ο λώρος, δεν πειράζει, θεωρείται φυσιολογικό.

4. Το ανοιχτό μέτωπο μπορεί να σας τρομάζει αλλά δεν είναι επικίνδυνο για το μωρό

Πολλοί γονείς φοβούνται να χαϊδέψουν το κεφαλάκι του μωρού τους, όπου υπάρχει ένα ανοιχτό και κόκκινο σημείο (από την υπεραιμάτωση κατά τη διάρκεια του τοκετού). Κάποιες φορές το σημείο αυτό πάλλεται λόγω των πολλών αγγείων που υπάρχουν στο κεφάλι, ωστόσο δεν είναι επικίνδυνο για το νεογέννητο και σταδιακά θα κλείσει.

5. Θα το καταλάβετε όταν πεινάσει

Τα νεογέννητα χρειάζονται φαγητό συνήθως κάθε δύο με τρεις ώρες. Ωστόσο, αν θηλάζετε, είναι δύσκολο να υπολογίσετε πόσο γάλα λαμβάνει. Η καλύτερη ένδειξη για την ανάπτυξη του μωρού σας τις πρώτες μέρες είναι το βάρος του. Ένα νεογέννητο χάνει περίπου 5-8% του βάρους του την πρώτη εβδομάδα της ζωής του, αλλά ξαναπαίρνει το βάρος αυτό την δεύτερη εβδομάδα.

6. Το δερματάκι του μωρού γίνεται ξηρό

Το ίδιο θα συνέβαινε και σε εσάς αν βρισκόσασταν 9 μήνες μέσα σε υγρό και μετά βγαίνατε στον αέρα. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για το ξηρό δέρμα, καθώς σταδιακά ξεφλουδίζει και συνέρχεται. Αν επιμένετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποαλλεργική βρεφική λοσιόν χωρίς άρωμα.

7. Δεν χρειάζεται να κλειστείτε στο σπίτι με το νεογέννητο

Μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε μια φυσιολογική ζωή, ωστόσο χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας όταν βγαίνετε έξω. Προστατέψτε το μωρό από τον ήλιο, αποφύγετε τα πολυσύχναστα μέρη (όπως για παράδειγμα τα εμπορικά κέντρα την περίοδο των γιορτών) και τους ανθρώπους που μπορεί να φέρουν μικρόβια. Μάθετε τα άλλα παιδάκια σας να χαϊδεύουν το μωρό στα πόδια και όχι στο πρόσωπο ή το χέρι, ώστε να αποφύγετε την διάδοση των μικροβίων.

8. Τα μωρά κλαίνε πολύ για να επικοινωνήσουν

Το κλάμα τους θα σας ειδοποιεί όταν πεινάσουν, κρυώσουν, λερωθούν ή θελήσουν αγκαλιά. Αυτές οι πρώιμες "συζητήσεις" μπορεί να γίνουν εκνευριστικές όταν δεν καταλαβαίνετε για ποιο λόγο κλαίνε, ωστόσο σιγά σιγά θα μάθετε να ξεχωρίζετε τις περιπτώσεις.

9. Τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ- αλλά όχι για μεγάλα διαστήματα

Τους πρώτους τρεις μήνες, το μωρό χρειάζεται να φάει κάθε δύο με τρεις ώρες, επομένως ούτε εσείς θα κοιμάστε για πολύ. Σταδιακά τα πράγματα καλυτερεύουν, καθώς μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των τριών μηνών τα περισσότερα βρέφη κοιμούνται έξι έως οχτώ ώρες συνεχόμενες. Στο μεταξύ, προσπαθήστε να βάλετε το νεογέννητο σε ημερήσιο και βραδινό πρόγραμμα. Την ημέρα, μην το αφήνετε να κοιμάται περισσότερες από τρεις ώρες χωρίς να το ξυπνήσετε για να φάει. Το βράδυ, αφήστε το να κοιμηθεί όσο θέλει, εφόσον όμως έχει κερδίσει το βάρος που έχασε στη γέννηση.

10. Χαρείτε τις στιγμές

Όσο αγχωμένη και κουρασμένη κι αν είστε, καταγράψτε αναμνήσεις, τραβήξτε βίντεο και φωτογραφίες και χαρείτε αυτή την περίοδο. Θα τελειώσει πριν το καταλάβετε και θα την αναπολείτε για μια ζωή.

Πηγή: parents.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας