Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2019-07-29 10:31:20 +0300 Συμβουλές για έναν καλύτερο ύπνο Ύπνος και νεογέννητο

Ύπνος και νεογέννητο

Ύπνος και νεογέννητο 470 900
Συμβουλές για έναν καλύτερο ύπνο

«Ο ύπνος θρέφει τα μωρά» λέει μια λαϊκή ρήση και αυτό είναι κατά βάση αληθές. Σύμφωνα με μελέτες, ο ύπνος είναι αρκετά σημαντικός για τα νεογέννητα, αφού όσο αυτά κοιμούνται εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη που θα τους επιτρέψει να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν. Είναι όμως λογικό, τουλάχιστον  τον πρώτο καιρό, εσύ να αγχώνεσαι για το αν το μωράκι σου κοιμάται σωστά. Άλλωστε όσο ήσουν έγκυος μάλλον άκουσες πολλές ιστορίες τρόμου σχετικά με τον άστατο ύπνο των μωρών. Για αυτό τον λόγο συγκεντρώσαμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να ρυθμίσεις τον ύπνο του μωρού σου και να το βοηθήσεις να κοιμάται καλύτερα.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το μωράκι μου;

Ο ύπνος των νεογέννητων είναι αρκετά άστατος, για αυτό δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσεις. Κοιμούνται συχνά και από λίγο, ενώ η συνολική διάρκεια του ύπνου τους μέσα στην ημέρα συνήθως κυμαίνεται από 8-18 ώρες. Να θυμάσαι ότι τα νεογέννητα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη νύχτα από την ημέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που ξυπνάνε συχνά μέσα στη νύχτα για να φάνε. Επειδή αυτή τη περίοδο της ζωής τους εκτός από τον ύπνο είναι αρκετά σημαντική και η διατροφή, θα πρέπει να έχετε στο νου σας να ξυπνήσετε το μωράκι σας αν διαπιστώσετε ότι έχουν περάσει πολλές ώρες χωρίς να φάει, όχι όμως σε υπερβολικό βαθμό.

Πού πρέπει να κοιμάται το μωράκι μου;

Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους τα μωρά έχουν την τάση να χαλαρώνουν και να κοιμούνται στην αγκαλιά της μαμάς του, καθώς απολαμβάνουν πολύ τη σωματική επαφή μαζί της. Πολλές φορές μπορεί να κοιμηθούν ελαφρά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Όμως, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 3 μηνών καλό είναι να το κοιμίζετε στο κρεβατάκι ή το καλαθάκι του, είτε στο ίδιο δωμάτιο με εσάς είτε στο δικό του, ώστε να μάθει να κοιμάται μόνο του. Καθίστε δίπλα του, χαϊδέψτε το και μιλήστε του μέχρι να χαλαρώσει και να είναι έτοιμο να κοιμηθεί, έτσι ώστε να νιώθει ακόμη τη ζεστασιά και την παρουσία σας, αλλά να μην την αποζητάει για να αποκοιμηθεί.

Πως μπορώ να βοηθήσω το μωράκι μου να αποκτήσει μια ρουτίνα ύπνου;

💤Βοηθήστε το μωράκι σας να διακρίνει τη νύχτα από την ημέρα. Αφήστε να μπει φώς στον χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν κοιμάται το μωρό σας, και παίξτε ζωηρά μαζί του. Αντίθετα τη νύχτα, φροντίστε να επικρατεί ηρεμία, χαμηλώστε τον φωτισμό και μιλήστε χαμηλόφωνα.

💤Καλό είναι να κάνετε μπάνιο το μωρό σας κάθε μέρα πριν τον ύπνο για να καταλάβει ότι αυτή είναι μια διαδικασία που το προετοιμάζει να κοιμηθεί. Έτσι θα νιώθει περισσότερη ασφάλεια και θα αποκτήσει μια ρουτίνα ύπνου.

💤Παραμείνετε ψύχραιμοι, καθώς τα μωράκια μπορούν να καταλάβουν τον εκνευρισμό σας.

💤Ξεκουραστείτε και εσείς όσο το μωράκι σας κοιμάται.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας