Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2017-09-13 17:52:37 +0300 Συνδέεται με δυσάρεστες καταστάσεις, όπως θάνατος, διαζύγιο ή αλλαγή στην καθημερινότητα. Τι προκαλεί το παιδικό άγχος;

Τι προκαλεί το παιδικό άγχος;

Τι προκαλεί το παιδικό άγχος; 470 900
Το παιδικό άγχος είναι μια σωματική και συναισθηματική αντίδραση σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Το άγχος είναι μια σωματική, χημική και συναισθηματική αντίδραση σε μια συγκεχυμένη κατάσταση που αντιμετωπίζει το παιδί. Ακόμη και αν η ζωή των παιδιών φαίνεται αρκετά απλή στα μάτια των μεγάλων, παιδιά διαφόρων ηλικιών μπορούν να βιώσουν άγχος.

Βέβαια, δεν είναι επιβλαβές το άγχος σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχει και το κανονικό παιδικό άγχος που συμβαίνει σε μεταβατικές περιόδους στην ανάπτυξη του παιδιού, όπως για παράδειγμα όταν μαθαίνουν να περπατάνε, να μιλάνε, να πηγαίνουν μόνα τους στην τουαλέτα, όταν ξεκινά το σχολείο ή όταν κάνουν νέους φίλους. Στις περιπτώσεις αυτές, το στρες βοηθά το παιδί να μεγαλώσει και να γίνει ανεξάρτητο.

Υπάρχουν ωστόσο και καταστάσεις όπου το παιδικό άγχος προκύπτει από δυσάρεστες συνθήκες που ταράζουν τα παιδιά. Τέτοιες συνθήκες είναι:
- Το Διαζύγιο. Όταν οι γονείς τσακώνονται συχνά ή χωρίζουν, το παιδικό άγχος εντείνεται καθώς απειλείται η ασφάλεια του παιδιού, ενώ παράλληλα αισθάνεται μόνο και φοβισμένο.
- Η Μετακόμιση. Η μετακόμιση σε νέο σπίτι, νέο σχολείο ή νέα παρέα μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανασφάλειας και ταραχής.
- Ο Θάνατος. Ο θάνατος ενός κοντινού προσώπου αλλά και η περίοδος πένθους που ακολουθεί μπορεί να συντρίψει συναισθηματικά το παιδί. Ένα παιδί μπορεί να φοβηθεί, να αισθανθεί εγκαταλελειμμένο και ακόμη και ένοχο, αν θεωρήσει ότι με κάποιο τρόπο προκάλεσε το συγκεκριμένο θάνατο.
- Φορτωμένο πρόγραμμα. Το υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα επιτείνει το παιδικό άγχος, ειδικά όταν η ηλικία του παιδιού δεν ενδείκνυται για τόσες πολλές δραστηριότητες. Το παιδί χρειάζεται χρόνο να ξεκουραστεί και να αποφορτιστεί.
- Πίεση από συνομήλικους. Ακόμη και νήπια ή παιδιά των πρώτων τάξεων του σχολείου μπορούν να επηρεαστούν από τα λόγια και τις πράξεις άλλων παιδιών. Το παιδικό άγχος προκαλείται στην προσπάθειά τους να μην είναι διαφορετικά από τα άλλα παιδιά.

Πηγή: www.parents.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας