Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2018-02-26 18:29:20 +0200 Μάθετε στα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, θετικά και αρνητικά Πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους;

Πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους;

Πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους; 470 900
Μάθετε στα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, θετικά και αρνητικά

Όπως για τους ενήλικες, έτσι και για τα παιδιά, είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, είτε πρόκειται για θετικά συναισθήματα ή για αρνητικά. Μπορούμε μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε διάφορους τρόπους, κυρίως μέσα από το παιχνίδι και την ομιλία, για να μάθουμε στα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματα τους εποικοδομητικά.

Μιλήστε μεταξύ σας

Πολλές φορές είναι δύσκολο ακόμη και ένας ενήλικας να περιγράψει τι ακριβώς αισθάνεται, πόσο μάλλον ένα παιδί που ίσως να μην γνωρίζει και την κατάλληλη λέξη ώστε να αναγνωρίσει το συναίσθημα που νιώθει. Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να μιλάμε με το παιδί μας και να το βοηθάμε να περιγράψει την κατάσταση που ένιωσε και το συναίσθημα που του προκάλεσε.

Επίσης, μην κρύβετε από το παιδί το συναίσθημα που νιώσατε εσείς οι ίδιοι και εξηγήστε γιατί νιώσατε έτσι. Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε: «Είμαι χαρούμενος επειδή...» ή «Είμαι θυμωμένος επειδή...». Με τον τρόπο αυτό, θα μάθει το παιδί πως πρέπει να μιλάει για τα συναισθήματά του και να μην ντρέπεται.

Μην απαγορεύετε στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του

Το παιδί είναι ένας μικρός άνθρωπος και έχει το δικαίωμα να νιώθει διάφορα συναισθήματα. Μην το πιέζετε να είναι πάντοτε καλό κι ευγενικό και μην του μεταφέρετε στερεότυπα, όπως πχ «Τα αγόρια δεν κλαίνε» ή «Να είσαι καλό κορίτσι». Τέτοια μηνύματα αναγκάζουν τα παιδιά να κρύβουν τα συναισθήματά τους, κάτι που δεν είναι καλό για την ψυχική τους υγεία.

Παίξτε ρόλους

Οι ρόλοι μέσα από ένα παιχνίδι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να περάσουμε μηνύματα στο παιδί. Μάλιστα, το παιχνίδι είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία για το παιδί. Παίξτε ρόλους και επινοήστε καταστάσεις και ρωτήστε το παιδί πώς αισθάνεται ο συγκεκριμένος ρόλος. Με τον τρόπο αυτό, θα αρχίσει σιγά-σιγά να αναγνωρίζει συναισθήματα και να τα συνδέει με καταστάσεις.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας