Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2020-10-29 13:16:43 +0200 Ποιά είναι η κατάλληλη διατροφή όταν τα παιδιά έχουν ίωση Ποιά είναι η κατάλληλη διατροφή όταν τα παιδιά έχουν ίωση

Ποιά είναι η κατάλληλη διατροφή όταν τα παιδιά έχουν ίωση

Ποιά είναι η κατάλληλη διατροφή όταν τα παιδιά έχουν ίωση 470 900
Βασική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια μια ίωσης είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού με την πρόσληψη αρκετών υγρών

Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για τα παιδιά σε περίπτωση που έχουν ίωση, πυρετό ή και πονόλαιμο. 
Σύμφωνα με τον παιδίατρο Θάνο Οικονόμου, οι τροφές που θα πρέπει να λαμβάνει ένα παιδί με ίωση έχει σκοπό να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και όχι να θεραπεύσει αυτή καθαυτή την ίωση. 


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι να μην πιέζουμε το παιδί να φάει φοβούμενοι ότι θα στερηθεί την τροφή. Το αφήνουμε να διαλέξει τι και πόσο θέλει να φάει απ’ αυτά όμως που εμείς έχουμε επιλέξει.


Η συχνότητα των γευμάτων σε ένα παιδί που έχει ίωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη βαρύτητα της ίωσης και η διάθεση του παιδιού το οποίο πρέπει να αφήσουμε να επιλέξει πόσο θέλει και πότε να φάει. Σε περίπτωση όμως που αρνείται να φάει και κυρίως να πιει υγρά, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αφυδάτωσης.


Έμφαση στην ενυδάτωση

Βασική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια μια ίωσης είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού με την πρόσληψη αρκετών υγρών ειδικά εάν το παιδί παρουσιάζει πυρετό, διαρροϊκές κενώσεις και έμετο. Γι’ αυτό φροντίζουμε να πίνει αρκετό νερό και του δίνουμε χαμομήλι και φυσικούς χυμούς που περιέχουν βιταμίνη C. 
Όταν το παιδί εμφανίζει συμπτώματα ίωσης του αναπνευστικού του δίνουμε να φάει σούπες λαχανικών, κοτόσουπα και άλλες κρεατόσουπες με αρκετό λεμόνι και ελάχιστο αλάτι (ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλατιού). Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες A και C καθώς και σε ψευδάργυρο και βοηθούν εξίσου στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των ιώσεων.

Μέτρο στα λιπαρά

Προσέχουμε να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό με λίπη αποφεύγοντας τηγανητά και τροφές με πολλή ζάχαρη. Εάν για παράδειγμα το παιδί μας ζητήσει κάτι γλυκό ενώ είναι άρρωστο είναι καλύτερα να του δώσουμε ένα φρούτο, λίγο σπιτικό κέικ, κομπόστα ή κάποιο άλλο υγιεινό σνακ και σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε τα τυποποιημένα προϊόντα με συντηρητικά.

Προτιμάμε το γιαούρτι εάν το παιδί εκτός από συμπτώματα του αναπνευστικού όπως πονόλαιμος, βήχας, ρινική συμφόρηση κ.λπ. ταλαιπωρείται και από διάρροια ή παίρνει και κάποιο αντιβιοτικό οπότε καλό θα είναι να πάρει κάποιο προβιοτικό ή πρεβιοτικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να αποκλειστεί το γάλα από τη διατροφή του παιδιού για λίγες μέρες για αυτό και μια καλή επιλογή είναι το κλασικό γιαούρτι.

Σταδιακή επαναφορά

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουν οι γονείς τη διατροφή του παιδιού στο στάδιο της ανάρρωσης. Δεν πρέπει να ξεγελιούνται και μόλις βλέπουν ότι αισθάνεται λίγο καλύτερα να αρχίσουν να του δίνουν τις τροφές που τρώει συνήθως αλλά να θυμούνται ότι χρειάζεται μια σταδιακή επαναφορά της διατροφής του παιδιού που έχει περάσει μία ίωση.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας