Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2017-09-07 13:05:25 +0300 Για ποιους λόγους προκαλείται η νυχτερινή ενούρηση και πώς να βοηθήσετε το παιδί Νυχτερινή Ενούρηση: Γιατί το Παιδί Βρέχει Ακόμη το Κρεβάτι Του;

Νυχτερινή Ενούρηση: Γιατί το Παιδί Βρέχει Ακόμη το Κρεβάτι Του;

Νυχτερινή Ενούρηση: Γιατί το Παιδί Βρέχει Ακόμη το Κρεβάτι Του; 470 900
Αν και έχει κόψει εδώ και καιρό την πάνα, το παιδί εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι του. Πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε;

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά χρειάζονται τέσσερα χρόνια για να μάθουν να ελέγχουν την κύστη τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέχρι να γίνουν πέντε ετών, η εκπαίδευση της τουαλέτας έχει ολοκληρωθεί και τα παιδιά μπορούν να πάνε μόνα τους, ή έστω μπορούν να σας ειδοποιήσουν όταν θέλουν να πάνε.

Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά που δυσκολεύονται να κρατήσουν την κύστη τους ή δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το βράδυ για να πάνε στην τουαλέτα, κι έτσι "βρέχουν" το κρεβάτι τους. Πρόκειται για μια κατάσταση που λέγεται "νυχτερινή ενούρηση" επιστημονικά και είναι αρκετά συχνή σε παιδιά μέχρι περίπου την ηλικία των 7.

Πώς να συμπεριφερθείτε στο παιδί

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει το παιδί να αισθανθεί ένοχο, να πληγεί η αυτοπεποίθηση του ή να νομίσει πώς έκανε κάτι κακό. Μην το μαλώσετε ούτε να το στενοχωρήσετε, αλλά εξηγήστε του με απλά λόγια ότι πρόκειται για κάτι φυσιολογικό και έχει συμβεί σε όλους όταν ήταν μικροί. Το παιδάκι σας θα νιώσει μεγάλη ανακούφιση αν μάθει ότι έχει συμβεί και στη μαμά ή στο μπαμπά όταν ήταν στη δική του ηλικία, ή ότι γνωρίζετε πως συμβαίνει και σε κάποιους συμμαθητές του στο σχολείο ή στον παιδικό.

Πώς να το βοηθήσετε

Ζητήστε από το παιδί να σας φωνάξει το βράδυ όταν αισθανθεί ότι θέλει να πάει τουαλέτα ή αφήστε του ένα αναμμένο φωτάκι στο διάδρομο για να πάει μόνο του.

Μην του δίνετε πολλά υγρά 2-3 ώρες πριν τον ύπνο και φροντίστε να πάει στην τουαλέτα λίγο πριν κοιμηθεί.

Αν το παιδί έχει κλείσει τα πέντε του χρόνια, καταργήστε την πάνα στο κρεβάτι. Μπορεί με την πάνα να αποφεύγετε το μουσκεμένο κρεβάτι, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν το βοηθάτε να ξεπεράσει το πρόβλημα, αλλά καθυστερείτε την ανάπτυξή του.

Γιατί προκαλείται η νυχτερινή ενούρηση

Πολλές φορές η νυχτερινή ενούρηση είναι νευρολογικής φύσεως καθώς, όταν το παιδί κοιμάται, ο εγκέφαλός του δεν στέλνει στην κύστη του το μήνυμα να κρατήσει τα ούρα μέχρι να ξυπνήσει. Επομένως, η κύστη αδειάζει όσο το παιδί κοιμάται, ακριβώς όπως συνέβαινε και όταν ήταν μωρό.

Συχνά η νυχτερινή ενούρηση είναι κληρονομική, ενώ αρκετές φορές μπορεί να συντρέχουν και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα μετακόμιση σε άλλο σπίτι, καβγάδες και φωνές μεταξύ των γονιών, οικογενειακές εντάσεις, θάνατος κοντινού προσώπου, έντονο μάλωμα στο παιδί, γέννηση άλλου παιδιού στην οικογένεια, ή γενικότερα κάτι που τάραξε την ψυχολογία του.

Δεν μπορεί βέβαια να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο η νυχτερινή ενούρηση να προκαλείται από ιατρικούς λόγους, όπως για παράδειγμα μόλυνση στην κύστη ή ουρολοίμωξη. Για το λόγο αυτό, αν δείτε ότι το φαινόμενο είναι πολύ συχνό (πάνω από 2 φορές την εβδομάδα) και δεν σταματά παρά τις προσπάθειες του παιδιού, θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη παιδίατρου για να σας κατευθύνει.

Πηγή: www.parenting.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας