Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2018-06-20 18:01:17 +0300 Τα μαθήματα μουσικής μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει τις νοητικές του ικανότητες και να ενισχύσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εκπαίδευση και την κοινωνική του αλληλεπίδραση. Μαθήματα μουσικής. Έξι λόγοι που είναι απαραίτητα!

Μαθήματα μουσικής. Έξι λόγοι που είναι απαραίτητα!

Μαθήματα μουσικής. Έξι λόγοι που είναι απαραίτητα! 470 900
Τα μαθήματα μουσικής μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει τις νοητικές του ικανότητες και να ενισχύσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εκπαίδευση και την κοινωνική του αλληλεπίδραση.

Το πρόγραμμα ενός παιδιού είναι γεμάτο με δραστηριότητες. Αν σκέφτεστε να προσθέσετε και τα μαθήματα μουσικής στη λίστα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα οφέλη που μπορεί να του προσφέρουν. Ίσως το παιδάκι σας να μην είναι ο επόμενος Μπετόβεν, αλλά θα μπορέσει πιο εύκολα να μάθει μαθηματικά, να αποκτήσει καλούς τρόπους (συμπεριλαμβανομένης της υπομονής) και να μάθει να λειτουργεί μέσα σε ομάδες. Στη συνέχεια ακολουθούν τα έξι οφέλη των μαθημάτων μουσικής. 

1. Βελτιώνουν τις ακαδημαϊκές δεξιότητες

Η μουσική και τα μαθηματικά συνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να κατανοήσουν έννοιες όπως ρυθμός, μελωδία και κλίμακες. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν πώς να διαιρούν, να δημιουργούν κλάσματα και να αναγνωρίζουν μοτίβα. Φαίνεται ότι η μουσική βοηθάει τον εγκέφαλο ενός παιδιού να καταλάβει καλύτερα τα μαθηματικά. Επιπλέον, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αρχίζουν να απομνημονεύουν τραγούδια, χρησιμοποιώντας τη βραχυπρόθεσμη και μετέπειτα την μακροπρόθεσμη μνήμη τους. Τα μαθήματα μουσικών οργάνων εισάγουν επίσης τα μικρά παιδιά σε βασικές έννοιες της φυσικής.

2. Αναπτύσσουν τις φυσικές δεξιότητες

Ορισμένα μουσικά όργανα, όπως τα κρουστά, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τον συντονισμό και τις κινητικές τους δεξιότητες. Απαιτούν ταυτόχρονη κίνηση των χεριών και των ποδιών τους. Κάποια άλλα, όπως το βιολί και το πιάνο, απαιτούν διαφορετικές ενέργειες από το δεξί και το αριστερό χέρι την ίδια χρονική στιγμή. Τα μουσικά όργανα συμβάλλουν όχι μόνο στην ανάπτυξη του συντονισμού των παιδιών αλλά τα μαθαίνουν να νιώθουν άνετα σε δυσάρεστες καταστάσεις. 

3. Καλλιεργούν τις κοινωνικές δεξιότητες

Οι τάξεις μουσικής απαιτούν αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών και επικοινωνία,που ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία, καθώς τα παιδιά πρέπει να συνεργαστούν. Εάν ένα παιδί παίζει υπερβολικά δυνατά το όργανο του ή επιταχύνει πολύ γρήγορα, δε θα καταφέρει να συντονιστεί με τους υπόλοιπους. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν και να κατανοούν το που στέκονται όταν βρίσκονται σε ένα μεγαλύτερο σύνολο.

4. Βελτιώνουν την πειθαρχία και την υπομονή

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου διδάσκει στα παιδιά να περιμένουν να έρθει η στιγμή της ικανοποίησης. Το βιολί, για παράδειγμα, πριν ξεκινήσει κάποιος να παίζει κομμάτια, θα πρέπει να μάθει πώς να το κρατάει σωστά, τι κινήσεις να κάνει κτλ. Τα παιδιά όταν μαθαίνουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο διδάσκονται επιμονή, αφού πρέπει να εξασκούνται ώρες για να επιτύχουν τους στόχους τους.

5. Αυξάνουν την αυτοπεποίθηση

Τα μαθήματα μουσικής προσφέρουν ένα χώρο όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν να δέχονται και να ασκούν εποικοδομητική κριτική. Η μετατροπή της αρνητικών σχολίων σε θετική αλλαγή βοηθά στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης. Συγκεκριμένα, τα μαθήματα που γίνονται σε ομάδες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν ότι κανείς, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων ή των συνομηλίκων τους, δεν είναι τέλειος και ότι όλοι έχουν περιθώρια βελτίωσης.

6. Εισάγουν τα παιδιά σε άλλους πολιτισμούς

Τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν μέσα από τη μουσική άλλους πολιτσιμούς αλλά και τον δικό μας. Μπορούν να επιλέξουν όργανα παραδοσιακά, έτσι ώστε να μάθουν για τις ρίζες του λαού μας ή να ανακαλύψουν εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς.  
 
Πηγή:parents.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας