Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2018-05-30 17:58:56 +0300 Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατό τα μικρά παιδιά να έχουν άγχος! Πώς μπορούμε να καταλάβουμε το παιδικό άγχος και τι πρέπει να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε; Μήπως έχει το παιδί σας άγχος; Εντοπισμός και αντιμετώπιση του παιδικού άγχους

Μήπως έχει το παιδί σας άγχος; Εντοπισμός και αντιμετώπιση του παιδικού άγχους

Μήπως έχει το παιδί σας άγχος; Εντοπισμός και αντιμετώπιση του παιδικού άγχους 470 900
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατό τα μικρά παιδιά να έχουν άγχος! Πώς μπορούμε να καταλάβουμε το παιδικό άγχος και τι πρέπει να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι τα μικρά παιδιά μπορούν να υποφέρουν και αυτά από άγχος! Άγχος το οποίο είναι εξίσου δύσκολο και ενοχλητικό όπως των ενηλίκων. Τι προκαλεί άγχος στα μικρά παιδιά και τι συστήνουν οι ειδικοί για μας βοηθήσουν;

Το άγχος στη ζωή των παιδιών

Πολλοί είμαστε αυτοί που υποφέρουμε από άγχος και στρες, ειδικά σε μια εποχή όπως η σημερινή. Σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής, το άγχος μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, στη χημεία του εγκεφάλου αλλά και στις εμπειρίες της ζωής μας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα μικρό παιδί να βιώσει το άγχος του αποχωρισμού ή να φοβάται τα τέρατα ή κάτι παρόμοιο. Όμως, όταν το μικρό σας έχει άγχος που ταράζει την καθημερινότητά του, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Πώς εμφανίζεται το παιδικό άγχος;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα που επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες και ειδικότερα το φαγητό, τον ύπνο ή ακόμη και την συμπεριφορά του παιδιού με άλλα παιδιά ή στο σχολείο μπορεί να είναι σοβαρά και δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως κάτι που το παιδί θα ξεπεράσει από μόνο του και με το χρόνο.
Σε αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνονται: η υπερβολική ανησυχία για εβδομάδες, η δυσκολία στον ύπνο, η κόπωση, ευερεθιστότητα, η δυσκολία συγκέντρωσης και η έλλειψη ενδιαφέροντος για φαγητό  ή παιχνίδι. 

Το κλειδί για να δείτε αυτά τα συμπτώματα ως κάτι διαφορετικό από ένα περιστασιακό άγχος είναι το χρονικό διάστημα που το παιδί σας τα βιώνει και τι επιπτώσεις δημιουργούν στην καθημερινότητά του. Το πιο σημαντικό για τους γονείς, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει θέμα.

Προσοχή στη διατροφή

Η διατροφή του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο όσο αφορά το άγχος. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά την υγεία του παιδιού, καθώς και τα επίπεδα του αίματός του σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες. Θεωρείται πως στις μέρες μας περισσότερα παιδιά από ποτέ είναι ανεπαρκή σε βιταμίνη Β, πράγμα που κάνει τον εγκέφαλό τους να μη λειτουργεί όσο αποτελεσματικά πρέπει. 

Μείωση του χρόνου μπροστά από την οθόνη

Ο περιορισμός της ώρας που περνάει το παιδί μπροστά από μια οθόνη μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του άγχους του. Τα παιδιά μας ζουν σε έναν ψηφιακό κόσμο και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε για το καλό που προέρχεται από την τεχνολογία και την ψηφιακή πρόσβαση. Παρόλα αυτά, τα μικρά παιδιά που παίζουν παιχνίδια που  έχουν γρήγορο ρυθμό και αγωνία, έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν καταστάσεις που συμβαίνουν στην πραγματική ζωή με το ίδιο συναίσθημα που έχουν και στον ψηφιακό κόσμο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι νευρικές συνδέσεις τους καθορίζονται με τον τρόπο αυτό. Αν και δεν είναι όλα τα παιχνίδια το ίδιο, ο χρόνος τους μπροστά από την οθόνη θα πρέπει να περιοριστεί. 

Αυτοπεποίθηση και σιγουριά

Το να δώσετε στο παιδί αγάπη, παρηγοριά και σιγουριά μπορεί επίσης να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τη μείωση του άγχους. Μια αγκαλιά μπορεί να πάρει τα δυσάρεστα συναισθήματα μακριά. Να θυμάστε ότι το άγχος για το παιδάκι σας είναι μια άσχημη κατάσταση τους και πιθανότατα χρειάζεται κάποια ένδειξη αγάπης και διαβεβαίωσης, έτσι ώστε να μπορέσει να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό του να αντιμετωπίζει το άγχος.

Μιλήστε με ειδικό

Και μην φοβάστε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν νομίζετε ότι υπάρχουν περισσότερα για το άγχος του παιδιού σας από ό, τι μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τη διατροφή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Το άγχος είναι δυσάρεστο και συχνά μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Αν η κατάσταση δεν βελτιώνεται τότε θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες, που μπορεί να σας δώσουν πρόσθετα εργαλεία για να το καταπολεμήσετε. 

Πηγή: mothering.com
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας