Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2018-12-20 14:58:59 +0200 Πολλοί γονείς επιλέγουν να δώσουν στα παιδιά τους κινητό τηλέφωνο γιατί τους δίνει τη σιγουριά και την αίσθηση της καλύτερης επίβλεψης. Χρειάζονται τα παιδιά κινητό τηλέφωνο; Κινητό τηλέφωνο: πώς να προστατέψω το παιδί μου;

Κινητό τηλέφωνο: πώς να προστατέψω το παιδί μου;

Κινητό τηλέφωνο: πώς να προστατέψω το παιδί μου; 470 900
Πολλοί γονείς επιλέγουν να δώσουν στα παιδιά τους κινητό τηλέφωνο γιατί τους δίνει τη σιγουριά και την αίσθηση της καλύτερης επίβλεψης. Χρειάζονται τα παιδιά κινητό τηλέφωνο;

Ήρθαν οι γιορτές και το παιδί σας ζητά να του αγοράσετε κινητό τηλέφωνο. Αφού όλοι οι φίλοι του έχουν, γιατί όχι και εκείνο; Τα κινητά τηλέφωνα όμως δε σχεδιάστηκαν για τα παιδιά και οι γονείς οφείλουν να κάνουν μια συζήτηση και να αποφασίσουν από κοινού τι θα κάνουν.

Γιατί να ανησυχώ για το κινητό;

Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν πιο πολύ για 3 πράγματα: τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τη συσκευή στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, τον εθισμό στην τεχνολογία, και τον κίνδυνο που κρύβει η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Εάν οι γονείς αποφασίσουν να αγοράσουν κινητό τηλέφωνο στο παιδί τους, χρειάζεται να ενημερωθούν πρώτα οι ίδιοι για τη σωστή χρήση του και στη συνέχεια να ενημερώσουν και το παιδί τους.

Εκτός από το chat, τα μηνύματα, το κρυφό browsing και τα διάφορα apps αγνώστου προελεύσεως, η προσωπική και ιδιωτική φύση του κινητού τηλεφώνου καθιστά τον γονικό έλεγχο σχεδόν αδύνατο. Τα παιδιά είναι πλέον εθισμένα στη διαρκή επικοινωνία και ενημέρωση και ένας κόσμος χωρίς κινητό φαντάζει άδειος. Το κιντητό έχει πλάον μεταμορφωθεί σε ένα πανίσχυρο εργαλείο ψυχαγωγίας. Αλλά ανάμεσα σε όλα αυτά, συναντά κανείς και περιεχόμενο το οποίο, αν και νόμιμο, είναι ακατάλληλο για ανήλικα παιδιά και θέλει πολλή προσοχή.

Η μεγαλύτερη μάστιγα αυτή τη στιγμή στο Διαδίκτυο είναι η παιδική πορνογραφία. Ακολουθούν ο ρατσισμός και ξενοφοβία, οι ανόητας αλλά πολύ επικίνδυνες προκλήσεις (πχ. Blue whale challenge), ή ανορεξία και οι διατροφικές διαταραχές, ο τζόγος κ.α.

Πώς θα μάθω στο παιδί μου να χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο με ασφάλεια;

Μάθετε στα παιδιά σας να επαγρυπνούν για κινδύνους, ειδικότερα αναφορικά με τις ηλεκτρονικές επαφές τους και να σας ενημερώνουν όποτε βλάπουν κάτι καχύποπτο. Ζητήστε από το παιδί να σας δείξει τα προσωπικά του μηνύματα και ελέγξτε κατά πόσο είναι κατάλληλα για την ηλικία του.

Μάθετε στα παιδιά να μη δίνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου ή προσωπικά τους στοιχεία σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Προσοχή σε σηναντήσεις με «ηλεκτρονικούς φίλους», να μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας ασυνόδευτο και πάντα να λαμβάνουν μέρος σε δημόσιο χώρο.

Μάθετε στο παιδί σας ότι ποτέ δεν πρέπει να επιτρέπει να το παίρνουν φωτογραφίες, ή να μοιράζεται φωτογραφίες χωρίς την έγκρισή σας. Εξηγήστε του ότι ότι ανεβαίνει στο internet ποτέ δεν ξανακατεβαίνει και μπορούν να αποκτήσουν σε αυτό πρόσβαση και άτομα που δε γνωρίζει. Επιπλέον δεν είναι σωστό να παίρνει φωτογραφίες από φίλους και αγνώστους χωρίς να ζητήσει πρώτα την άδειά τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το παιδί σας να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο σωστα, είναι αυτός που θα τοπυ δείξετε εσεις!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας