Άγιοι Τριμιθιάς, Τ.Θ. 150, Λευκωσία 2671, Κύπρος
Cyprus
info@babyspace.com.cy
2019-05-17 16:42:05 +0300 Πόσο εύκολο είναι να μείνεις έγκυος μετά την χρήση τους; Διακοπή αντισυλληπτικών και εγκυμοσύνη

Διακοπή αντισυλληπτικών και εγκυμοσύνη

Διακοπή αντισυλληπτικών και εγκυμοσύνη 470 900
Πόσο εύκολο είναι να μείνεις έγκυος μετά την χρήση τους;

Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους σχετικά με τα αντισυλληπτικά είναι ότι επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα της γυναίκας. Αυτό  στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Αντιθέτως, μελέτες δείχνουν ότι για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά την διακοπή τους η πιθανότητα σύλληψης αυξάνεται. Ποια είναι όμως η κατάλληλη στιγμή για να τα σταματήσετε και πόσο θα χρειαστεί να περιμένετε;

Τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια;

Τα αντισυλληπτικά είναι μία από τις πιο γνωστές μεθόδους αντισύλληψης, με ποσοστό αποτελεσματικότητας 99,9%. Υπάρχουν βέβαια και πολλές γυναίκες που τα χρησιμοποιούν για να διορθώσουν τυχόν διαταραχές κύκλου, όπως είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες.

Το χάπι στην ουσία εμποδίζει την ωορρηξία, και επομένως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί γονιμοποίηση. Παρότι λοιπόν το χάπι επηρεάζει την λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος κατά τη διάρκεια λήψης του, μετά τη διακοπή του ξεκινάει πάλι η ωορρηξία και η φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών επανέρχεται.

Εάν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να συλλάβετε και μετά τη διακοπή τους, αυτό πιθανότατα θα οφείλετε σε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα που υπήρχε από πριν.

Πόσο πρέπει να περιμένω μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών για να μείνω έγκυος;

Αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Οι γιατροί προτείνουν να περιμένετε να περάσει ο πρώτος κύκλος μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών. Ο συνήθης πάντως χρόνος αναμονής είναι 1-3 μήνες.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω πριν σταματήσω την λήψη των αντισυλληπτικών;

  • Επισκεφθείτε τον γιατρό σας για έναν γενικό έλεγχο και εκφράστε του την επιθυμία σας να μείνετε έγκυος. Ο ίδιος, γνωρίζοντας τον τύπο των αντισυλληπτικών που παίρνετε και το ιατρικό ιστορικό σας, θα σας προτείνει την κατάλληλη στιγμή για να τα σταματήσετε. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας ο ίδιος θα σας συμβουλέψει για τα επόμενα βήματα.
  • Για να αυξήσετε τις πιθανότητες σας να μείνετε έγκυος αποφύγετε το αλκοόλ και το τσιγάρο και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποιες βιταμίνες, προκειμένου η εγκυμοσύνη σας να προκύψει υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

*Να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας πριν λάβετε οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι χορηγοί μας

Οι υποστηρικτές μας